Nieuws

No stress

Ik herhaal: No Stress. Stress is slecht voor je gezondheid. Dat weten we eigenlijk allang. Hoe kunnen we hier beter mee omgaan? Zorg voor voldoende slaap, ontspanning, gezonde voeding én beweging! Sporten is goed om stress te verminderen.

Stress is een teveel aan spanning. Het kan voor diverse soorten klachten zorgen. Het heeft o.a. een negatieve invloed op je immuunsysteem. Dussss, geen stress. Maar, makkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het.

Kom in beweging
Sport verbetert de werking en het herstel van die onderdelen in je hersen die jouw stressgevoel afremmen en daarmee ook de productie van stresshormonen.
Er komen 2 belangrijke stofjes vrij bij bewegen: BDNF en endorfine. Beiden ondersteunen de hippocampus. De Hippocampus zit in je hersenen en zorgt voor een remmende werking in de aanmaak van cortisol (het stresshormoon).

Hoe uit stress zich
Wanneer een stressvolle situatie te lang duurt of meerdere stressvolle situaties elkaar te snel opvolgen, heeft je lichaam geen tijd om zich te herstellen. De stress stapelt zich dan op totdat het te veel wordt.
Er zijn verschillende soorten klachten die we kunnen ervaren van stress. Lichamelijke klachten, psychische klachten, gedragssymptomen en gedachtensymptomen.

Immuunsysteem
Stress heeft een negatieve invloed op ons immuunsysteem. Dit is ons verdedigingssysteem tegen ziekten. Ons immuunsysteem bestrijd zowel interne als externe ziekteverwekkers. Een belangrijk systeem om goed voor te zorgen.
Als we langdurig stress hebben maakt ons lichaam de stof cortisol aan.
Een langdurig verhoogde hoeveelheid cortisol onderdrukt het immuunsysteem, waardoor je vatbaarder bent voor ziektes en ontstekingen.
Dat even in het kort over ons immuunsysteem.

Een gezonde leefstijl
Leefstijl is een verzamelterm voor al het gedrag waarmee men invloed heeft op de gezondheid. Het gaat dan om zaken als betere voedingskeuzes maken, voldoende slaap, maar ook bijvoorbeeld fysieke activiteit. Kan jij hierbij wel wat hulp gebruiken. Kijk verder op de pagina met informatie over Leefstijlcoaching.

Lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging is goed voor de gezondheid. Dat weten we wel. Het verhoogt het immuunsysteem. Het is goed tegen stress en verbeterd je algehele gezondheid. Je wilt je Gewoon Fit voelen toch? Bij Gewoon Fit begeleiden we je graag. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor Personal Training, daarbij maken we een programma op basis van jou persoonlijke wensen en doelen. Maar je kan ook deelnemen aan (outdoor) groepslessen. Wat dacht je van Bootcamp, Hardlopen of Spinning? Lees hier meer over Personal Training of over de Groepslessen.