Nieuws

Veilig hardlopen in de herfst

Hardlopen blijft ook in de herfst een fijne buitensport. Ongeacht het weer blijf jij natuurlijk het liefst rennen. Ideaal ook; Je stapt de deur uit en je kan beginnen. Maar het is natuurlijk wel vroeger donker, een stuk frisser en misschien zelfs glad. Dit houdt je uiteraard niet tegen.
Een aantal tips om ook in de herfst, en winter, veilig te lopen.

Draag laagjes
Draag dunne laagjes kleding over elkaar. Hierdoor ontstaat er een isolerend luchtlaagje. De buitenste laag moet zweet doorlaten, maar regen en wind buiten houden. Maar, hoewel het vaak fris aanvoelt als je begint, loop je jezelf al snel warm. Kleed je dus niet te dik aan.
Via je hoofd verlies je veel lichaamswarmte. Wanneer het echt heel koud is, draag dan een muts. Je kunt ook dunne handschoenen aantrekken als je snel koude handen hebt.

Wees goed zichtbaar
Omdat het steeds vroeger donker wordt zal je misschien vaker in het donker hardlopen. Voor overige verkeersgebruikers ben je soms slecht zichtbaar. Draag verlichting en/of een reflecterend hesje. En hou ook andere weggebruikers goed in de gaten. Een fietser zonder licht zie je als hardloper makkelijk te laat.

Zet de muziek wat zachter
Wanneer je in het donker loopt is het raadzaam je muziek zachter te zetten of zelfs thuis te laten. Omdat je minder ziet heb je je gehoor juist nodig om overige weggebruikers op tijd op te merken. Daarnaast, hardlopen zonder muziek kan er voor zorgen dat je meer gefocust loopt. Let eens extra op je techniek, je ademhaling en je tempo.

Lopen bij gladheid
Wees extra voorzichtig bij gladheid. Een blessure is snel opgelopen.
In de herfst let je extra op bij stukken met veel natte bladeren. In de winter, op een meer winterse dag, met verse sneeuw kun je prima lopen, maar op ijzel of aangevroren sneeuw glij je snel weg.
Uitglijden kan je voorkomen door schoenen met extra profiel te dragen, ook het maken van kortere passen en het verlagen van je snelheid maken de kans op uitglijden kleiner.

Loop samen
Juist in het najaar en de winter kan je wel wat extra motivatie gebruiken. Loop daarom samen. Hoe leuk is het om met een groepje de uitdaging aan te gaan en het weer te trotseren?!

Gewoon Fit biedt diverse hardlooptrainingen. Voor beginners en gevorderden. Er zullen in november weer twee groepen van start gaan. (bij voldoende animo)
Geen zin om hard te lopen maar wil je wel buiten trainen? Misschien is de Bootcamp training dan wat voor jou. Elke dinsdag om 19u. Meer info.
Alle trainingen vinden plaats in of rondom Park Schothorst.
Voorlopig zijn gezien de corona maatregelen de groepen niet groter dan 4 personen.